Genital Estetik HeraMENÜ
Lazerle Genital Estetik

Vajinal Lazer Tedavisi

Her lazerin ışık hüzmesi doku içerisinde “kromofor” adı verilen maddeye temas ederek ortamın ısınmasını sağlamaktadır.

Vajinal Lazer Tedavisi

Vajinal Lazer

Jinekolojide ilk vajinal lazer tedavisi 1970’lerde rahim ağzı siğillerinin yakılması ile başlamıştır.

Lazer, daha sonraları kendisine laparoskopide, rahim içi myom ve polip tedavilerinde, tüp bebek tedavilerinde yer bulmuştur. Günümüzde vajinal lazer tedavisi pek çok alanda uygulanmaktadır. Uygulama alanları da hızla artmaktadır. Bu bölümde vajinal lazer tedavisi hakkında detaylı bilgiler bulunmaktadır.

Lazerle vajinal daraltma tedavisinde hangi lazerler kullanılmaktadır?

Vajinal daraltma, idrar kaçırma tedavisi, genital bölge renk açma (genital aydınlatma) ve vajinal rejüvenasyon (gençleştirme) amaçları ile lazer kullanımları ilk defa 2010’lu yılların başlarından itibaren kullanılmaya başlamıştır. Bu alanda en sık olarak CO2 (karbondioksit) ve Erbium yag lazerler kullanılmaktadır.

Lazer nasıl etki eder?

Her lazerin ışık hüzmesi doku içerisinde “kromofor” adı verilen maddeye temas ederek ortamın ısınmasını sağlamaktadır. Buna “lazerin termal hasar etkisi” adı verilmektedir.

CO2 ve Erbium yag lazerlerin dalga boyları birbirinden farklı olmasına rağmen, her ikisinin de kromoforu H2O (su)’dur. Bu lazerlerin hiç birisi genital alan uygulanmalar konusunda FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Yönetimi) onayına sahip olmadığı halde, her iki lazer de farklı dermatolojik ve jinekolojik problemlerde kullanılabilmektedir.

FDA, yalnızca rahim ağzı kanser öncüsü lezyonlarının ve kondilom (siğil kümeleri) tedavileri için lazere onay vermiştir.

Karbondioksit (CO2) Vajinal Lazerler

Fraksiyonel özellikleri nedeniyle yüz gençleştirmede yıllardır kullanılan karbondioksit (CO2) lazerler, 10.600 nm dalga boyunda, orta kızıl ötesi (infrared) ışına sahip, ablatif (yıkım yapabilen),gaz medyumlu lazerlerdir.

Fraksiyonel karbondioksit (CO2) vajinal lazerler şu ana kadarki en güçlü sürekli (kontinü) dalga lazerleridir. Doku içine derine girebilme özellikleri yüksektir ve kolajen üretimi için önemli bir bölge olan epidermisin ‘lamina propria’ tabakasına kadar ulaşabilirler.

1 milisaniyeden kısa süredeki atış ile lazer ışığı yaklaşık 20-30 µm kadar dokuya penetre olabilmektedir. Karbondioksit vajinal lazerlerde termal (ısı) hasar, dokunun kalın katmanında 100-150 µm’ya kadar ulaşabilmektedir. Hatta termal etkileri 1 mm’ye kadar ulaşabilmektedir.

Karbondioksit (CO2) vajinal lazerlerin fototermal etkileri ile doku içindeki sıcaklık 60 santigrat derecenin üzerine kadar çıkabilmektedir. Bu özellikleri nedeniyle labioplasti ameliyatında dokuyu kesme amacıyla da kullanılmaktadırlar.

CO2 lazerler hipertrofik skar tedavilerinde, kondilom, et beni, aktinik keratoz, sebase adenom, anjiyokeratom gibi dermatolojik problemlerin tedavilerinde de kullanılmaktadır.

Er:YAG Vajinal Lazerler (Erbium YAG Lazerler)

Er:YAG ismi katı medyumlarında yer alan Erbium-katkılı Yttrium Aluminium Garnet maddesinin baş harflerinden gelmektedir (Er:Y3 Al5 O12). 2940 nm dalga boyunda, yakın kızıl ötesi (infrared) ışına sahip, kısa atım süreli (0,1-3 ms),yüksek güçte (2.5 J/cm2),1-6 mm çapında lazerlerdir.

Er:YAG lazerlerin iki ayrı formu vardır: Standard form ablatif (yıkıcı) ve kısa atım süreli iken, Smooth form non-ablatiftir (yıkıcı olmayan). Geliştirilen idrar kanalı içi aparatı ile sık tekrarlayan üriner enfeksiyonlar, idrar kaçırma ve menopoza bağlı şikayetlerin giderilmesine yöneliktir.

Er:YAG lazerler kozmetik ve fonksiyonel jinekolojide CO2 lazerler ile aynı durumlarda kullanılmaktadır. CO2 lazerlere göre suya olan afiniteleri 10 kat daha yüksektir. Bu nedenle sudan zengin vajinal dokudaki ısı penetrasyonları daha sınırlıdır.

Erbium YAG lazerler akne skarı, yanık skarı, melazma, ciltteki renk koyulaşmaları ve kırışıklıkların tedavisinde kullanıldığı gibi küçük tümör, kondilom ve aktinik keratoz tedavilerinde de oldukça etkilidirler. Labioplasti ameliyatlarında kesme işlemlerinde kullanıldığında oluşan kanama miktarı ise CO2 lazerlere oranla daha fazladır.

Lazerle Genital Estetik

CO2 ve Er: Yag lazerler genitalde ve vücudun farklı alanlarında, değişik fonksiyonel ve estetik amaçlarla kullanılabilmektedir. Yumuşak dokunun çıkarılması, kesilmesi, tahrip edilmesi, ablasyonu, vaporizasyonu (buharlaşma) ve koagülasyonu gibi cerrahi uygulamalarında kullanılabilmektedirler. Bu amaçla dermatoloji, plastik cerrahi, jinekoloji, KBB, invaziv ve endoskopik genel cerrahi branşlarında kendilerine yer bulmuşlardır.

Vajinal lazer ile hangi hastalıkların tedavileri yapılmaktadır?

Vajinal lazerler yalnızca kozmetik alanında değil, işlevsel yönden pek çok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • Sarkması olmayan hastalarda idrar kaçırma probleminin tedavisi,
  • Vajina sıkılaştırma ve gençleştirme (rejüvenasyon) tedavileri,
  • Cinsel hazzı arttırma,
  • Menopoza bağlı genital ve işeme ile ilgili problemlerin tedavisi,
  • Vajinal kuruluk tedavisi (özellikle menopoz döneminde),
  • Sürekli tekrarlayan vajinit ve vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisi,
  • Vulvar Vestibulit Sendromun tedavisi,
  • Genital lichen sclerosus hastalığının semptomatik tedavisidir.

Lichen Sclerosus Hastalığı

Lichen sclerosus hastalığı. Deri oldukça incelmiş ve hassas hale gelmiştir. Lazer tedavisinin amacı cildin yenilenmesidir.

Vajinal lazerin genital estetik ve kozmetik tıptaki kullanım alanları nelerdir?

  • Genital alan ve anüs çevresi renk açma,
  • Genital alan ve anüs çevresi cilt sıkılaştırma ve yüzey düzeltme,
  • Labioplasti, vajina daraltma, kızlık zarı çıkartılması gibi operasyonlarda dokuyu kesme,
  • Genital siğil, molluscum contagiosum tedavileri,
  • Et beni, nevüs, hemanjiom tedavileri,
  • Akne, yanık gibi skar tedavileri,
  • Ciltte stria ve çatlak tedavileri,
  • Yüz gençleştirme (antiaging, kırışıklık tedavisi, gözenek sıkılaştırma, lifting sağlama).

Vajinal lazer hangi durumlarda kullanılmaz?

Vajinal lazer tedavileri belli durumlarda yapılmamalıdır. Kullanılmaması gereken durumlar aşağıda özetlenmiştir. Aşağıdaki durumlarda vajinal lazer yapılması önerilmez:

Orta ve İleri düzey pelvik organ sarkması (POP) durumları: Orta ve ileri düzey pelvik organ sarkması olgularında idrar kaçırma şikayeti olsun veya olmasın, vajinal lazer uygulanması önerilmez. Kas ve fasya (kası saran kılıf) yırtıkları yalnızca cerrahi operasyonlarla düzeltilebilir.

Gebelik: Gebelik boyunca tüm isteğe bağlı estetik, rekonstrüktif ve lazer işlemlerinden uzak durulmalıdır.

Lohusalık: Lohusalıkta lazer kullanılmaz, ancak doğumdan sonra 3. aydan itibaren lazer uygulanabilir. Emzirme döneminde uygulanmasının da sakıncası yoktur.

Adetliyken: Menstruasyon döneminde vajinal ıslaklık ve enfeksiyonlara yatkınlık nedenleri ile vajinal lazer uygulanmaz.

Aktif HPV (Genital siğil virüsü) veya HSV (Genital uçuk virüsü) varlığı: Enfeksiyonunun yayılımını arttırabileceği için aktif HPV veya HSV varlığında uygulanmaz. Diğer aktif genital enfeksiyonlarda da lazer kullanılmamalıdır.

Kontrolsüz şeker hastalığı (Diyabet): Kontrolsüz şeker hastalığı (diyabet) hastalarında, lazer sonrasındaki iyileşme süreci olumsuz etkileneceği için, öncelikle kan şekeri regülasyonu yapılmalıdır.

İmmün sistem problemleri: Kazanılmış ve doğuştan gelen immün sistem problemlerinde ve immun sistemi baskılayıcı ilaç kullananlarda da vajinal lazer kullanılmaz.

Beden Dismorfik Bozukluğu (BDB): ACOG bülteninde de yer aldığı üzere, bu hastaların ameliyat sonrası farklı psikolojik değişimleri olabilmektedir. Ayrıca BDB olan hastaların, yapılacak işlemle ilgili beklentileri çok yüksek olabildiği için işlem sonrası memnuniyetsizlik oranları da yüksektir.

Psikiyatrik veya ciddi psikolojik rahatsızlıklar: Depresyon, anksiyete (kaygı bozukluğu),OKB (Obsessif Kompulsif Bozukluk) veya psikoz gibi durumlarda uygulanması önerilmez.

Zihinsel engelliler: Zihinsel engelli kişilerde hiçbir estetik amaçlı operasyon uygulanmaz.

Anormal PAP Smear testi: Rahim ağzı ve vajinasında anormal hücresel değişimler olan hastalarda işlem uygulanmaz.

Kanser veya kanser şüphesi: Teşhisi tam konulmamış genital kanser veya pre-kanseröz (kanser öncesi) durumlarda lazer uygulanmaz.

Işık duyarlılığı (Fotosensitivite): Işık duyarlılığı olan kişiler, lazer uygulamalarının dışında bırakılır.

Beklentileri aşırı yüksek hastalar: Beklenti düzeyi yüksek, güvensiz, aşırı detaycı, kararsız ve zihinlerinde sürekli ikilem yaşayan hastalar da lazer uygulamaları için uygun değildirler.

Spirali olanlarda vajinal lazer işlemi öncesi spiralin çıkartılmasına gerek yoktur.

Vajinal lazer tedavisi İstanbul ve Ankara

Vajinal lazer tedavisi İstanbul (Nişantaşı ve Bağdat Caddesi) ve Ankara kliniklerimizde yapılabilmektedir. Vajinal lazer tedavileri için İstanbul ve Ankara kliniklerimizde; MonaLisa Touch (DEKA),Femilift (ALMA),Bela Dona (WONTECH) isimli lazerler kullanılmaktadır. Seans sayıları, uygulama şekilleri ve ücretler hakkında kliniklerimizden bilgi alabilirsiniz.

Vajinal lazer tedavisi fiyatları nasıldır?

Vajinal lazer fiyatları işlemin türüne, uygulanacak olan tedavi protokolüne, seans sayısına, lazerin markasına ve lazeri uygulayacak merkezin fiyatlarla ilgili yönetimine bağlı olarak değişmektedir. Vajinal lazer tedavisi için fiyatlar hastalığın durumuna ve uygulama alanına göre de değişkenlikler göstermektedir. Lazer tedavi ücretleri ile ilgili bilgi almak için klinik ile görüşebilirsiniz.

Genital Estetik Yaptıranlar

SORU SOR

* Bilgileriniz gizli tutulmaktadır ve üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır.

DR. SÜLEYMAN ESERDAĞ TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMLER / SUNUMLAR

2017 sonrası, Doç. Dr. Süleyman Eserdağ tarafından verilen kurs, eğitim ve toplantıların bir kısmını aşağıdaki bölümlerden inceleyebilirsiniz.

Tüm Eğitimler
Merkezimiz HakkındaGenital Estetik HeraDoç. Dr. Süleyman Eserdağ
0212 225 15000312 426 85 25
Bu web sitesi, web sitemizin kalitesini artırmak için istatistikler oluşturmak amacıyla veri toplamak için tanımlama bilgileri kullanır. Aşağıdaki butonlara tıklayarak veya Çerez Politikası sayfasını ziyaret ederek çerezlerimizi kabul edebilir veya reddedebilirsiniz. Herhangi bir seçim yapılmaması durumunda varsayılan "izin yok" seçeneği geçerlidir ve reddetme kullanıcı deneyiminizi sınırlamaz.
Kabul EtReddetÇerez Politikası