Genital Estetik HeraMENÜ
Vajinoplasti

Vajina Daraltma

Vajinoplasti ameliyatları içinde yer alan ameliyatla vajina daraltma; bollaşan ve gevşeyen vajinada kas gerginliğini arttırarak cinsel ilişkideki hazzı ve tatmini yeniden kazanmayı amaçlar. Doğum sonrası vajinanın ameliyatla sıkılaştırıl

Vajina Daraltma

Vajina Daraltma Nedir?

Vajinoplasti içinde yer alan ameliyatla vajina daraltma; yaşlanma, menopoz, gebelik, doğum yapma gibi nedenlerle genişleyen, bollaşan ve hissizleşen vajinanın yeniden eski haline döndürülmesi amacıyla yapılan bir genital estetik operasyondur. Bu bölümde “vajina neden genişler, vajina daraltma kimlere yapılır, nasıl yapılır, ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir” gibi konu başlıklarını ele alacağız.

Vajina Daraltma Ameliyatları Terminolojisi

Vajina daraltma ameliyatları; “vajina sıkılaştırma” veya “ameliyatla vajinanın daraltılması” gibi terimlerle bilinir. Tıbbi literatürdeki ismi “colporaphy” (kolporafi) ameliyatıdır. Yurt dışındaki terminolojisi “cerrahi vajinal rejuvenasyon” (ameliyatla vajinanın gençleştirilmesi) şeklindedir. Aslında yapılan operasyon bir genital estetik işlemden öte, vajinanın yeniden yapılandırılması, yeniden inşa edilmesi anlamına gelen “vajinal rekonstrüksiyon” prosedürüdür. Bu nedenle, jinekolog (kadın doğum uzmanı) hekimler tarafından günümüzde sıklıkla uygulanmaktadır.

Vajinoplasti Nedir?

Vajinoplasti terimi genellikle vajina daraltma ameliyatları ile eş anlamlı olarak kullanılır. Halbuki durum biraz daha farklıdır. Vajinoplasti kelimesinin anlamı “vajinaya yeniden şekil verme” olup, daha geniş bir yelpazeyi kapsar.

Vajinoplasti ameliyatları arasında:

  • Ameliyatla vajinanın daraltılması
  • Doğum sonrası deformasyonların ve organ sarkmalarının ameliyatla düzeltilmesi
  • Doğumsal olarak vajina yokluğu veya kısalığı (Müllerian agenezi) nedeni ile yeni bir vajinal kanal oluşturma (Neovajen ameliyatı)
  • Liken skleroz, liken planus, geçirilmiş radyoterapi, menopoz, doğum sonrası yırtıkların onarılması sonrasında gelişen vajinal darlıkların düzeltilmesi veya yapışıklıkların açılması ile cinsel ilişkiye elverişli bir kanalın yeniden oluşturulması
  • Daha önce geçirilmiş vajinal ameliyatlar sonrası daralan ve kapanan vajinanın yeniden şekillendirilmesi gibi cerrahi prosedürler yer alır.

Ancak tüm bu cerrahi operasyonlar içinde hastalar tarafından en sık tercih edileni ve hekimler tarafından en çok yapılanı, ameliyatla vajina daraltma olduğu için, vajinoplasti terimi daha çok vajina daraltma ile eşdeğer olarak kullanılmaktadır.

Genital Daraltma ve Rahim Daraltma Nedir?

Halk arasında kullanılan “genital daraltma” ve “rahim daraltma” tabirleri doğru değildir. Genital bölge, kadınlarda iç ve dış üreme organlarının tamamını içerir. Rahim, içeride bebeğin büyüdüğü organın ismidir. Vajina ise iç genital ve dış bölge arasında yer alan 8-10 cm arasındaki kanalın adıdır. O yüzden vajina daraltma yerine kullanılan genital daraltma veya rahim daraltma terimleri doğru değildir.

Vajina Genişlemesi ve Bollaşması Neden Olur?

Vajina, bağ dokusu ve kastan oluşan, cinsel ilişkinin gerçekleştiği kanaldır. Bağ dokunun ana komponenti kolajendir. İlerleyen yaş, geçirilen vajinal doğumlar, gebelik, kürtaj ve benzeri jinekolojik müdahaleler sonucunda bu bağ ve kas dokusu yıpranmakta, vajinada kalıcı şekilde genişleme ve bollaşma meydana gelmektedir.

Vajinal Doğum: Vajinanın genişlemesinde en sık neden normal doğumdur. Özellikle zor geçen doğumlar, iri bebek, pelvis çatısının darlığı, forseps ve vakum gibi enstrümanların kullanıldığı müdahaleli vajinal doğumlar vajina içinde yer alan ve kasları örten “fasya” adını verdiğimiz kılıfta yırtılmalara, kasların birbirinden koparak ayrılmalarına, bağ dokusunun hasar görmesine neden olur. İşte tüm bu anatomik kusurlar vajinanın kalıcı şekilde genişlemesine, hatta “pelvik organ sarkması” (prolapsus) olarak bilinen idrar sarkması (sistosel),barsak sarkması (rektosel),rahim sarkması (uterin prolapsus) gibi problemlere neden olabilir. Vajinal doğum sayısı arttıkça, paralel şekilde vajinal sarkma ve genişleme şikayetleri de artmaktadır.

Normal Doğumdan Sezaryene Geçilmesi: Vajinal doğum planlanan ve doğum eylemi başlayan, ancak bebeğin pelvik çatıya inememesi sonucu sezaryene geçilen doğumlarda, kişinin vajinasında genişleme ve bollaşma meydana gelebilir.

Gebelik: Gebeliğin kendisi de vajinada genişlemeye yol açmaktadır. Özellikle son aylarda bebeğin gelen kısmı vajina kasları üzerine baskı uygulamakta ve kas zafiyetine yol açmaktadır. Bu yüzden hiçbir şekilde normal doğum yapmamış, yalnızca gebe kalarak sezaryenle doğum yapmış kadınlarda dahi vajinal bollaşma ve genişleme şikayetleri ortaya çıkabilir.

Genetik Faktörler: Vajinada genişleme olmasının en sık sebepleri geçirilmiş normal doğumlar ve hatta zorlu doğumlar olsa da kimi zaman hiç doğum yapmamış, hatta gebe bile kalmamış kadınlarda dahi vajina genişlemesi olabilir. Bu kadınların doğuştan bağ dokuları genetik olarak oldukça zayıf ve daha elastik yapıdadır. Yani ailesel faktörler ve genetik nedenlerle vajinal genişleme, bollaşma ve hissizlik şikayetleri görülebilir. Bu nedenle 20’li yaşlarda dahi vajina genişlemesi sorunu ortaya çıkabilir.  

Yaşlanma ve Menopoz: Kolajen bağ dokusu azalması hem yaşlanma hem de menopoz dönemindeki vajinal genişlemenin ve hissizliğin en sık nedenleridir. Yaşlanma ve menopoz dönemlerinde, bağ dokusunu üreten “fibroblast” hücrelerinin azalmasıyla birlikte kolajen yapımı, hücreler arasında yer alan ve su tutan ekstrasellüler matrix komponent (ECM),sinir uyarı sistemi ve kan dolaşımı azalır. Tüm bu faktörler vajinada sarkma ve hissizlik sebebidir. Menopoz sonrası dönemde östrojen hormonunun azalması, bağ dokusunun daha hızlı bir şekilde yıkılmasına ve tüm bu şikayetlerin daha hızlı bir şekilde yaşanmasına neden olmaktadır.

Hızlı Kilo Verme: Hızlı kilo verme, tüm vücutta olduğu gibi vajinada da sarkıklık ve gevşeklik sebebidir.

Cinsel İlişki Sıklığının Fazlalığı ve Cinsel Oyuncaklar: Cinsel ilişki sıklığının fazlalığı ve vajina içine sokularak oynanan cinsel oyuncaklar, dildolar, kalın cisimler zaman içerisinde vajinanın yapısında deformasyonlara ve genişlemelere neden olabilir. Ancak bu tür cinsel aktivitelerinin nadiren yapılması vajinaya herhangi bir zarar vermez.

Fiziksel Aktivite Azlığı: Vajinal kasın düzenli çalıştırılması son derece önemlidir. Spor, pilates, fitnes gibi fiziksel aktivitelerden uzak kalmak doğum sonrası vajinanın genişlemesine ve hatta pelvik organ sarkmalarına neden olabilir. Kırsal kesimlerde pelvik organ sarkmalarının daha nadir olarak görülmesi, yine bu bölgelerde yaşayanların aktif yaşam tarzları ile ilişkilidir.

Diğer Faktörler: Ağır yük kaldırma, kronik öksürük sorunları, bağ dokusu hastalıkları, şişmanlık, sigara ve alkol tüketimi, kronik kabızlık, kötü beslenme, barsaklardaki emilim bozuklukları, aşırı strese maruz kalma, uyku problemleri gibi nedenler de kolajen dokuyu bozarak vajinada sarkma, genişleme gibi şikayetlere yol açabilir.

Vajinada Genişleme ve Sarkma Ne Tür Şikayetlere Yol Açar?

Vajina genişlemesi ve sarkma herkeste farklı şikayetlere yol açabilir. Görülen en sık şikayetler cinsel ilişki sırasında hissilik ve cinsel tatmini yeterince yaşayamamadır. Ancak bu durum farklı şikayetlerle de kendisini gösterebilir.

Cinsel İlişkide Hissizlik ve Tatmin Olamama: Vajinanın genişlemesi hem kadında hem de partnerinde hissedememe, aşırı düzeyde hissizlik, tam tatmin olamama, erkekte boşalamama veya geç boşalma, kadında orgazm olamama veya eskiye göre oldukça zor olma gibi şikayetlerle belirti verir. Cinsel tatminsizlik iki taraflı bir stres kaynağıdır. Erkeklerin pek çoğu eşlerine duyduğu saygıdan dolayı bu durumu dile getirmek istemez, ancak bir kısmı eşleriyle bu durumu açık bir şekilde paylaşabilir.

Vajinadan Gaz Çıkarma ve Ses Gelmesi: Vajinadan gaz çıkarma ve ilişki sırasında vajinadan tuhaf seslerin gelmesi vajinal kasların sıkılığının azalmasına (hipotonus) bağlı olabilir. “Flatus Vaginalis” olarak bilinen bu durum oldukça yaygın olup, ilişki sırasında hem kadın hem de erkek eşteki konsantrasyonu bozarak cinsel tatmini azaltır. Zamanla cinsel ilişki sıklığı azalır ve evlilik aseksüel bir birlikteliğe dönüşür.

Vajinadan gaz kaçırmaya bağlı ses gelmesi ilişki haricinde egzersiz, ağır kaldırma ve koşma gibi aktiviteler sırasında da olabilir. Bu durum sosyal hayatı da olumsuz yönde etkileyebilir. Vajinadan gaz çıkışı ve ses gelmesi tedavisinde pelvik kas egzersizleri, vajina gençleştirici karbondioksit lazerler ve cerrahi vajina daraltma tercih edilebilir.

İdrar Kaçırma: İdrar kaçırma sorunlarının bir kısmı vajina genişlemesine bir kısmı da mesane ve idrar kanalı etrafındaki bağ dokusu desteğinin azalmasına bağlıdır. “Stres inkontinans” adı verilen bu problem öksürük, ıkınma, koşma gibi aktiviteler sırasında idrar kaçırma şikâyeti ile kendisini gösterir.

Ağrı ve Dolgunluk Hissi: Mesane, rahim ve barsak sarkmasına bağlı olarak kasık bölgesinde ağrı, vajina içinde dolgunluk hissi, idrarı tam olarak boşaltamama ve büyük abdesti boşaltmak için vajina içine parmak sokarak bastırma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Tekrarlayan Vajinal Enfeksiyonlar: Vajinanın dışardan bakılınca açık görünümü “vaginal gaping” olarak bilinir ve bu durum anüsten gelen bakterilerin vajinaya geçişini kolaylaştırarak enfeksiyon riskini arttırabilir. Bu nedenle vajinada genişleme sık vajinal enfeksiyonlara, tekrarlayan mantar enfeksiyonlarına ve bakteriyel enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir.

Özgüven Sorunları: Vajinanın eskiye göre çok daha gevşek ve bol olması, cinsel tatmini tam olarak yaşayamama, eş ile ilgili yaşanan problemler kişinin kendisinde bir takım psikolojik şikayetlere ve özgüven sorunlarına neden olabilir. Bu tür durumlar sosyal hayatı da derinden etkiler. Çünkü kadınların pek çoğu, vajinalarındaki gevşemeyi özgüven kaybı veya utanma duygusuyla ilişkilendirir. Vajinal sıkılaştırma ameliyatları, kadınların bedenleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını, kendilerini çok daha çekici ve özgüvenli hissetmelerini sağlar.

Vajinal Relaksasyon Sendromu Nedir?

Yeni tanımlanan problem olan “vajinal relaksasyon sendromu” (VRS),vajinadaki kas tonusunun (gerginliğinin) azalmasıyla vajinal kasların penisi tam olarak kavrayamaması, buna bağlı olarak cinsel ilişkide hissizlik ve tatminsizlik yaşanmasıdır. “Vajinal gevşeme sendromu” olarak da bilinir. Bu hastalarda pelvik organ sarkması olmasa da vajina normalden daha geniş ve hissizdir. Zamanla mesane, rahim ve barsak sarkmaları da gelişebilir.

Vaginal Gaping Nedir?

İngilizce bir terim olan “vaginal gaping”, vajina açıklık anlamına gelir. Yani dışarıdan bakılınca vajinanın içinin görülmesidir. Bu durum vajinal kas tonusunun azalmasına, yani vajinal relaksasyon sendroma bağlıdır. Vaginal gaping hijyenik problemlere, sık vajinal enfeksiyonlara, ayrıca partnerden utanma ve cinsel ilişkiden çekinme gibi problemlere yol açabilir.

Vajina Daraltma Kimlere Yapılır?

Vajina daraltma farklı durumlarda, farklı kişilere yapılabilmektedir. En sık yapılma nedenleri:

  • Genişleyen, bollaşan vajinanın yeniden eski haline dönüştürülmesi, sıkılığının arttırılması
  • Cinsel ilişkide kadın veya erkek eş tarafından yaşanılan hissizliğin azaltılması. Partneri daha iyi hissedebilme veya daha çok memnun edebilme arzusu
  • Doğuma bağlı deformasyonların giderilmesi, organ sarkmalarının düzeltilmesi, kas ve fasya onarımları ile anatomik düzelmenin sağlanması
  • Vajina genişlemesiyle beraber idrar kaçırma sorunlarının veya kötü görünen doğum dikiş izlerinin de düzeltilmesi
  • Aslında görünürde bir sorun olmasa da cinsel ilişkiyi daha keyifli yaşayabilme, daha çok haz alabilme ve haz verebilme
  • Vajinal gaping durumunu engelleme, buna bağlı gelişen sık vajinal enfeksiyonlara karşı korunma.

Vajina Gençleştirme Nedir?

Vajina gençleştirme ve yenileme, vajinadaki yaşlanmanın ameliyatla veya ameliyatsız bir şekilde giderilmesi, deformasyonların onarılması, cinsel hissizliğin tedavisi, yani özet olarak estetik ve fonksiyonel kusurların çözümlenmesidir. “Vajinal rejuvenasyon” olarak da bilinir.

Vajinal rejuvenasyon en sıklıkla iki türlü yapılır:

  • Cerrahi Vajinal Rejuvenasyon (Ameliyatla vajina daraltma)
  • Lazerle Vajinal Rejüvenasyon (LVR, Ameliyatsız vajina daraltma).

Ameliyatsız Vajina Toparlama ve Sıkılığını Arttırma

Ameliyatsız vajina toparlama ve sıkılığını arttırma karbondioksit ve erbiyum yag lazerler haricinde, radyofrekans, plazma ve HIFU gibi enerji bazlı cihazlarla da yapılabilmektedir. Tüm bu enerji bazlı tedavi yöntemlerinde, vajina epiteline uygulanan termal enerji sayesinde kolajen yapımı tetiklenmekte, böylelikle hem vajinanın sıkılaşması hem de hissiyatın arttırılması amaçlanmaktadır.

Kolajen remodelling (yeniden şekillendirme) için yapılan enerji bazı tedavilerde vajinanın dört duvarı taranmakta ve aynı zamanda kan dolaşımı da arttırılmaktadır. Özellikle vajina genişlemesi çok ileri boyutta olmayanlarda, vajinal kuruluk sorunu yaşayanlarda, sık vajinit geçirenlerde ve vajinal kuruluk sorunu yaşayanlarda iyi bir tedavi alternatifi olabilir. Ayaktan, kısa sürede yapılan enerji bazlı vajina gençleştirme işlemleri istirahat gerektirmez, son derece kolay ve ağrısızdır. Ancak ileri düzeyde vajina genişlemesi veya organ sarkmaları olanlarda uygun değildir.

Vajinaya yapılan PRP enjeksiyonları, EMS (elektriksel uyarıcılar),manyetik sandalye tedavileri, pelvik taban kas egzersizleri, pelvik fizyoterapi, yoga ve pilates gibi fiziksel aktiviteler de vajinanın toparlanması ve sıkılığının arttırılmasında oldukça etkilidir.

Vajina, aynı iskelet sistemimizdeki pek çok organ gibi kas, bağ dokusu ve ligamandan oluşur. Nasıl iskelet sistemimizdeki kaslarımızı nasıl düzenli olarak çalıştırmak ve onları güçlendirmek zorundaysak, vajinal kasların ve bağ dokularının da uygulanacak bazı tedaviler veya egzersizlerle çalıştırılması ve güçlendirilmesi gerekir. Tüm bu uygulamalar yalnızca vajinayla ilgili sorunların tedavisi için değil, özellikle menopoz sonrası dönemde riski artan idrar kaçırma, organ sarkması ve cinsel ilişkide hissizlik gibi problemlerin önüne geçilmesi açısından da önemlidir.

Vajina Daraltma Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Vajina daraltma ameliyatları genellikle hastane ortamında genel anestezi veya belden uyuşturmayla, uygun hastalarda ise klinik ortamında lokal anesteziyle yapılabilir. Operasyon süresi genel olarak bir ile bir buçuk saat arasındadır. Operasyonda vajinanın arka duvarına bir kesi yapılarak “mukoza” adını verdiğimiz deri dokusu iki yana açılır, kas ve bağ dokusu güzelce onarılır, daha sonrasında fazla mukoza dokusu çıkarılarak doku primer kapatılır.

Vajina daraltma ameliyatının nasıl yapıldığı konusu farklı bir bölümde detaylıca ele alınmıştır.

Kliniğimizde Vajina Daraltma Ameliyatı

Kliniğimizde yapılan vajina daraltma ameliyatı için önceden randevu almanız önemlidir. Operasyonlar genellikle anlaşmalı olduğumuz hastanelerde genel veya lokal anestezi ile yapılır. Kliniğimiz tarafından vajina daraltma operasyonlarında vajinanın yalnızca giriş kısmı değil tamamı, yani rahme kadarki tüm kanal boylu boyunca daraltılır. Kas ve fasya onarımları da yapılır. Varsa, eş zamanlı olarak doğuma bağlı dikiş izleriniz, vajina anüs arası veya anüs etrafı deri sarkmalarınız da alınarak estetik bir düzeltme yapılır. Böylelikle hem içten hem de dıştan tam bir “genital daraltma” sağlanmış olur.

Vajina daraltma uygulamaları yatış gerektirmez, operasyondan sonra 7-8 saatlik bir dinlenmeden sonrasında taburcu olabilirsiniz.

Vajina Daraltma Ameliyatında Merkez Seçimi

Vajina daraltma ameliyatı için merkez seçimi son derece önemlidir. Yeterli tecrübesi olmayan ellerde yapılan cerrahi işlemlerde, olumsuz sonuçlarla veya beklenmedik komplikasyonlarla karşılaşmak mümkündür. Örneğin; yeterince daraltılmayan bir vajinada ilişki problemleri hala devam ederken, aşırı daraltılmış bir vajinada cinsel ilişkiler imkânsız hale gelebilir. Bu nedenle ameliyat öncesi planlamanın iyi bir şekilde yapılması ve doğru merkez seçimi son derece önemlidir.

Tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi vajina daraltma ameliyatları için de cerrahın bilgi ve tecrübesi ameliyat başarısındaki en önemli unsurdur.

Vajina daraltma ameliyatı olmak isteyen hastaların en sık başvurdukları rehber internet, sosyal medya ve forum ortamlarıdır. Başvuracağınız kadın doğum uzmanının hangi eğitimler aldığını, bu şekilde kaç hastasını ameliyat ettiğini, kaç yıldır bu ameliyatları yaptığını, bu tür ameliyatları hangi sıklıkta yaptığını sormanızda fayda olacaktır.

Daha önce yaptığı, izni alınmış ameliyatların öncesi ve sonrasını görmeniz de tercihinizde yol gösterici olabilir. Doğru karar vermeniz için tüm bu kriterler ve hissiyatınız genelde yeterli gelecektir. Ayrıca hekim ile kurduğunuz iletişiminizin iyi olması, ameliyattan beklentilerinizi net olarak ifade etmeniz açısından önemlidir. Kliniğin etik ve tıp ahlakına (deontoloji) uygun bir şekilde çalışması, her türlü hasta bilgilerinde gizlilik ilkesine uyması da son derece önem taşır. Operasyonun yapılacağı kliniğin veya hastanenin teknik donanım (ekipmanı),sterilitesi ve hijyeni de önemli olan diğer konular arasındadır.

Her türlü cerrahi işlemin belli bir oranda ön görülemeyen bir komplikasyon riski vardır. Diğer operasyonlarda da olduğu gibi, vajina daraltma ameliyatlarında doğru merkez ve uygun doktor seçimi komplikasyon görülme olasılığını en aza indirecektir.

Vajina Daraltma Ameliyatının Riskleri

Her cerrahi işlemde olduğu gibi, vajinal daraltma ameliyatlarının bazı riskleri ve potansiyel komplikasyonları vardır. Ameliyat öncesi, bu risklerin bilinmesinde fayda olacaktır.

Enfeksiyon: Her cerrahi müdahale enfeksiyon riskini de taşır. Doğru post-operatif bakım, doktorun önerdiği ameliyat sonrası tavsiyelere ve hijyen talimatlarına uyulması enfeksiyon riskini azaltır.

Skar (Ameliyat İzi) Oluşumu: Vajina daraltma ameliyatlarında genellikle skar, yani ameliyat izi kalmaz. Çünkü ameliyat bölgesi içtedir. Hatta dışta görülen doğum dikiş izleri de operasyon sırasında temizlenebilmektedir. Ancak yine de bazı kişilerde yara iyileşme sürecine bağlı olarak dışta (perine bölgesinde) hafif bir ameliyat izi kalabilir.

Duyarlılık Değişimi: Operasyon sonrası çoğu kadın, cinsel ilişkide aldığı zevkin arttığını bildirir. Genel olarak ameliyat sonrası duyarlılık ve his artar. Ancak ön vajina duvarı onarımlarında, organ sarkmalarından ötürü vajina içine mesh (askı ipi) konulanlarda duyarlılık azalması olabilir. Cinsel hazzın bozulmamasında uygulanan ameliyat tekniği ve cerrahın tecrübesi son derece önemlidir.

Rahatsızlık Hisleri: Vajina daraltıcı ameliyat sonrası dönemde birkaç hafta süreyle ameliyat bölgesinde ağrı, yanma, batma, iğnelenme, uyuşukluk, kaşıntı gibi rahatsızlık hisleri, şişlik ve morartılar oluşabilir. İyileşme talimatlarına uyulması ve önerilen ilaçların düzenli kullanılması ile bu tür şikayetlerin çoğu genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer.

Beklenen Sonucu Elde Edememe (Yetersiz Ameliyat): Vajina daraltma ameliyatlarından sonra hastaların bazıları, vajina sıkılıklarının artmadığından şikayet edebilirler. İlişkide aşırı ıslanmanın olması ve eşin penisinin normalden daha kısa veya ince olması bunda etken olabilir. Ancak yapılan operasyonda kas yakınlaştırmanın ve fasya onarımının yapılmaması da beklenen sonucu elde edememeye neden olabilir. Vajina daraltma sonrası yaşanan bu istenmeyen durum “yetersiz ameliyat” şeklinde tarif edilir. Yetersiz ameliyattaki diğer bir neden ise vajinanın tamamının değil, yalnızca 3-4 cm’lik giriş kısmının daraltılmasıdır.

Cinsel İlişkide Ağrı ve İlişkiye Girememe Problemleri: Vajina daraltma ameliyatlarından sonra bazı hastalarda cinsel ilişkide ağrı, yanma, ilişki sırasında kanama, istemsiz kasılmalar, vajinal kuruluk ve hatta hiçbir şekilde cinsel ilişkiye girememe gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu tür problemlerin çoğu ameliyat tekniği ile ilişkilidir.

Perine adını verdiğimiz vajina ile anüs arası bölgenin aşırı yükseltilmesi ve kan dolaşımının bozulması en büyük etkenlerdir. Ufak tefek kasılmalar ve ağrı sorunları basit pelvik rehabilitasyon egzersizleri ile kasların gevşetilmesiyle çözümlenebilirken, ileri düzeydeki ağrılarda cerrahi revizyon ameliyatları gerekebilir. Revizyon sırasında perine bölgesi yeniden açılır ve bu şekilde penisin içeriye penetrasyonu kolaylaştırılmış olur.

Vajina sıkılaştırma ameliyatları sonrası hastaların bir kısmında istemsiz kas kasılmaları nedeniyle vajinismus benzeri semptomlar ortaya çıkabilir. Ameliyattan sonra yırtılma korkusu istemsiz kasılmalara, istemsiz kasılmalar da cinsel ilişkiye girememe sebebidir. Bu hastalardaki tedavi yaklaşımları, aynı vajinismus hastalarında olduğu gibi, vajina içine alma egzersizlerini içerir.

Vajina Daraltma Operasyonu Yaptıranlar

2000’li yılların başlarından itibaren tüm genital estetik operasyonlar ve vajina daraltma ameliyatları kliniğimizde yapılmaya devam etmektedir. Her genital estetik operasyonun farklı bir hasta grubu vardır. Örneğin; vajina daraltma ameliyatı yaptıranların yaşları genelde 30’un üzerinde, doğum sayısını tamamlamış, artık kendilerine bakmak ve hayatlarındaki özgüvenleri arttırmak isteyen kadınlardır. Bu hastaların bir kısmı eşlerinden boşanmış, kendilerine bakmak ve yeni bir sayfa açmak isteyen, bir kısmı ise eşlerinden boşanmış ve yeni bir evlilik sürecine girmiş olanlardır.

Vajina daraltma yaptıranlar arasında cinsel olarak aktif, cinselliği seven kadınlar olabildiği gibi cinselliği tam olarak yaşayamayan, orgazm sorunları yaşayanlar da vardır. Yani bu operasyonun spektrumunda hem aşırı cinsel aktif hem de cinsellik konusunda yeterli düzeyde olmadığını düşünen kadınlar yer alır.

Vajina daraltmayla, cinsel yönden eşini daha çok memnun etmek isteyen kadınların sayısı da oldukça fazladır. Diğer taraftan eşlerinin talepleri nedeniyle bu ameliyatı olma kararı veren kadınlar da vardır.

Vajina Sıkılaştırma Ameliyatı Sonrası Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

Vajinal sıkılaştırma ameliyatından sonraki iyileşme süreci uygulanan tekniğe ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir.

Vajinoplasti sonrası yapılması gerekenler ve hekimler tarafından post-operatif dönemde genel olarak verilen öneriler:

  • Dinlenme ve Fiziksel Aktivitenin Sınırlanması: Hastalar ameliyat sonrası iyileşme sürecinde birkaç hafta boyunca dinlenmeli, bir ay süreyle fitnes, yoga, plates, ata veya bisiklete binme, yüzme gibi ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmalıdırlar. Düz yürüyüşlere ise 2 hafta sonra başlanabilir.
  • İlişki Yasağı: Cinsel ilişki yasağı 1,5 ile 2 ay arasında değişir.
  • Ağrı Kontrolü: Ameliyat sonrası vajina içinde ve makada (arkaya) vuran baskı şeklindeki ağrılar normaldir. Bu tür ağrılar ameliyat bölgesindeki enflamasyon ve ödeme bağlıdır, reçete edilen ağrı kesici ilaçlarla bu süreç rahat bir şekilde geçirilebilir. Üç gün süreyle buz kompresinin uygulaması bu sürecin daha rahat bir şekilde geçirilmesini sağlayacaktır.
  • Hijyen ve Yara Bakımı: Hijyenik kurallara uymak önemlidir. Hastalar, enfeksiyon riskini önlemek için doktorun önerileri doğrultusunda ameliyat alanını temiz tutmalıdırlar. Dezenfektan solüsyonlar veya antibiyotikli kremler ile pansumanlar ve yara bakımı özenle yapılmalıdır.
  • Yaşam Koşulları: Ameliyat sonrası protein ve sebzeden zengin besleme, gereksiz karbonhidrat tüketiminin kısıtlanması, bir ay süreyle sigara ve alkol kullanılmaması veya miktarlarının azaltılması alınabilecek basit, ancak önemli yaşam koşullarıdır.
  • Takipler: Şehir dışı veya yurt dışı hastalarında takip şartı yoktur. Şehir içinden gelen hastalar ise 7 gün ve 2-3 ay sonra, iki kez takibe gelebilirler. Ancak şikayeti olmayan hastalarda takip mecburiyeti yoktur.

Vajinal Toparlama Ameliyatları Kimlere Yapılır?

Vajina toparlama, ameliyatla vajinanın sıklaştırılması ameliyatları farklı grup hastalara yapılabilmektedir. Bunlar:

  • Doğum sonrası vajinalarında gevşeme, sarkıklık veya hissizlik sorunu yaşayan kadınlar (ameliyat talepleri erkek eşlerden de gelebilmektedir)
  • Doğum sonrası dönemde vajina içinden dışarıya organ sarkması, dolgunluk, idrarı veya gaitayı tam olarak boşaltamama gibi sorunlarla karşılaşan kadınlar
  • Cinselliği seven, geçmiş dönemlere göre cinsel ilişkiden daha az zevk alan ve cinsel tatminini arttırmak isteyen kadınlar
  • Doğum sayılarını tamamlayan, eşini cinsel ilişkide daha fazla hissetmek isteyen veya eşlerinin kendilerini daha fazla hissetmesini arzu eden kadınlar
  • Vajina darlığı normal olmasına rağmen eşlerinin penislerinin küçüklüğünden dolayı ameliyat olmayı düşünen kadınlar (tabi bu tür durumlarda penis büyütme ameliyatları da yapılabilmektedir)
  • Labioplasti ameliyatları ile birlikte komine genital estetik düşüncesiyle, aynı seansta vajina toparlama ameliyatı da yaptırmayı düşünen kadınlar.

Vajina Daraltma Fiyatları

Vajina daraltma fiyatları, operasyonun yapıldığı özel merkez veya doktor belirler. Operasyonun genişliği (yalnızca vajina daraltma, ek cerrahiler),uygulanacak olan anestezi yöntemi (lokal, genel, spinal),operasyonun nerede yapılacağı (klinik, hastane, muayenehane ortamı) vajina daraltma ücretlerini ve maliyetlerini oluşturan ana konulardır. Bu konuda kliniğimizin (+90) 530 763 34 00 numaralı Whatsapp hattını arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Vajina Daraltma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Vajina daraltma hakkında hastalarımızdan pek çok soru gelmektedir. Bazı konulara açıklık getirmesi için sıkça sorulan bazı soruları cevaplayalım.

Vajina daraltma ameliyatını kim yapar?

Vajina daraltma ameliyatlarını jinekolog hekimler, yani kadın doğum uzmanları yapar. Vajina daraltma ameliyatları keyfi bir estetik operasyonlardan çok, yıpranmış ve hasar görmüş vajinanın yeniden eski haline gelmesi amacıyla yapılan tıbbi bir cerrahi işlemdir.

Vajina daraltma ameliyatının gerekli olup olmadığını nasıl anlarım?

Cinsel ilişki sırasında his kaybı, bollaşma, genişleme, orgazma ulaşmada güçlük, sizin veya eşiniz tarafından dile getirilen veya ima edilen sözcükler, davranışlar önemli ipuçlarıdır. Ayrıca ileri yaşlarda veya doğum sonrasında eskiye göre cinsel ilişkideki hazzın azalması, orgazma ulaşmada güçlük veya hiçbir şekilde orgazm olamama, vajinadaki duyarlılığın hissedilir düzeyde azalması diğer belirtiler arasındadır. Sizin vajinanızda genişlemenin olup olmadığını anlamadaki en objektif ölçüt ise deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan jinekolojik muayenedir. Muayene sırasında vajinanın girişi (vajinal hiatus) ve rahme yakın kısmındaki genişlikler basit bir şekilde ölçülerek değerlendirilebilir.

Hiç doğum yapmamışlarda vajina daraltma yapılabilir mi?

Daha önce hiç doğum yapmamış olanlarda genetik olarak kolajen dokusunun zayıflığına bağlı vajina genişlemesi olabilir. Kalıcı ve etkin bir çözüm elde etmek isteyen hastalar vajina daraltma ameliyatı yaptırabilirler.

Vajina daraltma ameliyatından sonra hiç doğum yapmamış gibi olabilecek miyim?

Beklentiyi yüksek tutmamanızda fayda var! Bazı hastalar veya hasta eşleri, ameliyattan sonra adeta bakire gibi olmayı talep edebilirler. Vajina genişleyen bir organdır ve hiçbir zaman ilk günkü sıkılığı olamayacaktır. Ancak kliniğimizde yapılan operasyonlarda, maksimum düzeyde bir daralma elde edilmektedir.

Vajina daraltma ameliyatları kalıcı mıdır?

Daha sonra yeni bir gebelik veya doğum olmadıkça, vajina daraltma operasyonlarındaki sonuçlar kalıcıdır. Çok istisnai durumlar haricinde, ileri tarihlerde tekrar bir vajina daraltma ameliyatının yapılmasına gerek duyulmaz.

Vajina daraltma ameliyatı sonrası ne kadar dinlenmem gerekecek?

Ameliyattan sonra 4-5 günü evde dinlenerek geçirmeniz önerilir. Ancak bu dinlenme sürekli bir yatak istirahati şeklinde değildir, yani evin içinde dolaşmanızda bir sakınca yoktur.

Vajina daraltma sırasında eş zamanlı olarak yapılabilecek kombine estetik ameliyatlar var mıdır?

Vajina daraltma sırasında eş zamanlı olarak labioplasti, majoraplasti (büyük dudak estetiği),büyük dudaklara yağ veya hyaluronik asit enjeksiyonu, orgazm aşısı, renk açma, mezoterapi (gençlik aşısı) gibi cerrahi veya cerrahi dışı işlemler de yapılabilir. Ayrıca meme estetiği veya burun estetiği gibi farklı ameliyatlar da eş zamanlı olarak yapılabilir.

Vajina daraltma ameliyatlarında iyileşme süresi ne kadar?

Ameliyattan bir hafta sonra yeniden çalışmanızda ve sosyal hayatınıza dönmenizde bir sakınca yoktur. Birkaç hafta sonra yürüyüş ve hafif egzersizlere başlayabilirsiniz. Atılan dikişler 1-1,5 ay sonra kendiliğinden düşecek, alınmasına gerek kalmayacaktır. Bir ay süreyle yoğun egzersizlerden, 1,5- 2 ay süreyle cinsel ilişkiden uzak durmanızda fayda vardır.

Vajina toparlatma ameliyatı sonrası vajinal giriş yalnızca bir parmak olabilir mi?

Her ameliyatta olduğu gibi, vajina toparlatma ameliyatları da yalnızca kişinin kendi arzusu doğrultusunda, başka birinin (eşin ve cinsel partnerin) baskısı olmaksızın yapılmalıdır. Hastalar da bu konuda gerçekçi beklentilere sahip olmalıdırlar. Vajinal kanalın bir parmak genişliğinde oluşturulması, cinsel ilişkide ağrı veya hiçbir şekilde cinsel ilişkiye girememe gibi sorunlara yol açar. O yüzden ameliyat sonrası beklenti, vajina girişinin iki parmak boğum çapında olmasıdır.

Evlenmeden ne kadar önce vajina daraltma ameliyatımı yaptırabilirim?

Evlenmeden en az 2 ay önce bu ameliyatınızı yaptırabilirsiniz. Operasyon daha öncesinde de yapılabilir. Ancak evliliğinize 2 aydan daha kısa bir süre varsa, operasyon sonrası 1,5 ay süreyle cinsel ilişki yasağının olduğunu bilmelisiniz.

Genital Estetik Yaptıranlar

SORU SOR

* Bilgileriniz gizli tutulmaktadır ve üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır.

DOÇ. DR. SÜLEYMAN ESERDAĞ TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMLER / SUNUMLAR

2017 sonrası, Doç. Dr. Süleyman Eserdağ tarafından verilen kurs, eğitim ve toplantıların bir kısmını aşağıdaki bölümlerden inceleyebilirsiniz.

Tüm Eğitimler
Merkezimiz HakkındaGenital Estetik HeraDoç. Dr. Süleyman Eserdağ
0212 225 15000312 426 85 25
Bu web sitesi, web sitemizin kalitesini artırmak için istatistikler oluşturmak amacıyla veri toplamak için tanımlama bilgileri kullanır. Aşağıdaki butonlara tıklayarak veya Çerez Politikası sayfasını ziyaret ederek çerezlerimizi kabul edebilir veya reddedebilirsiniz. Herhangi bir seçim yapılmaması durumunda varsayılan "izin yok" seçeneği geçerlidir ve reddetme kullanıcı deneyiminizi sınırlamaz.
Kabul EtReddetÇerez Politikası