Genital Estetik HeraMENÜ
Cinsel İşlev Ve Orgazm Tedavileri

Orgazm Nedir?

Orgazm; pelvik bölgede kasılmalarla birlikte hissedilen ama esasen beyinde algılanan güçlü bir haz olgusudur.

Orgazm Nedir?

Orgazm

Cinsellik; psikolojik, fiziksel, kişiler arası iletişim, hormonal, dini, ahlaki ve sosyokültürel boyutları olan bir işlevdir. Cinsel sağlık ise hem bireyi hem de toplumu etkilemesi açısından önemlidir. Sanılanın aksine cinselliğin amacı sadece üreme değildir.

Cinsel Haklar Bildirgesi’nde bahsedildiği gibi; cinselliğin tam gelişimi bireysel, kişilerarası ve toplumsal mutluluk için temel gereklerden biridir. Cinselliğin en önemli sonuçlarından birisi de orgazm işlevi ile cinsel tatminin sağlanmasıdır. Bu bölümde “cinsel ilişkinin evreleri, orgazm, cinsel haz ve tatmin duyusu, kadın ve erkeklerde boşalma, orgazmın nasıl olduğu” gibi konular ele alınacaktır.

Cinsel Kavramı

Kadınlarda cinsellik kavramı; hem anlamı hem de fizyolojisi bakımından erkeklerden çok farklıdır. Toplumsal öğretiler, kadınların kendi bedenini ya da cinselliği öğrenmesine engel olmaktadır. Çünkü kadınlarda cinsellik, namus kavramı ile bağdaştırılmış ve kadınların bunu özgürce yaşamaları kısıtlanmıştır.

Cinsellikte alınacak hazzı keşfetmeleri ve hatta hiç alamamalarının sebebi belki de budur. Oysaki cinsel haz kadınlar için de bir haktır. Sağlıklı bireyler, sağlıklı evlilikler olması için doyumlu bir cinsellik olmazsa olmazdır. Haz almaktan çekinmeyen ve bunu dile getirebilen kadın, her açıdan doyumlu bir eş olup ilişkisini sağlıklı şekilde yürütebilecektir.

Cinsel İlişkinin Evreleri

Cinsellik; tarihte ilk defa Masters & Johnson tarafından 1966 yılında gönüllü bireyler üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda detaylandırılmıştır. Sonraki yıllarda araştırmalar devam ederek, kadın ve erkekte cinsel yanıt döngüsü tanımlanmıştır. Buna göre kadında cinsel yanıt döngüsü;

  • Uyarılma evresi
  • Plato evresi
  • Orgazm evresi
  • Çözülme (rezolüsyon) evresi olarak 4 gruba ayrılmıştır.

Takip eden yıllarda ‘İstek Evresi’ de bu cinsel cevap döngüsüne eklenmiştir. Araştırmacılar bu evrelerin hem fizyolojik hem de nörolojik açıdan farklılıklar içerdiğini ispatlamışlardır. Orgazm evresi, bunlar arasında süre bakımından en kısa ancak cinsel hazzın en yoğun yaşandığı dönemdir.

Cinsel cevap döngüsü nasıldır?

Cinsel cevap döngüsü görsel, duysal ya da dokunsal uyarılar sonrasında istekle başlar. Dokunsal uyarılar; klitoral, vajinal, idrar deliği ve anüs çevresi bölgede olabilir. Genital bölge dışı erojen bölgelerin uyarılması veya fanteziler gibi zihinsel uyarılarla da döngü başlayabilir.

Uyarılma Evresi

Uyarılma evresi en önemli ve uzun olan dönemdir. Her iki bireyde fiziksel değişiklikler bu evrede olur. Uyarılma evresinde kadınlarda ıslanma, klitoriste şişme ve meme uçlarında dikleşme gözlenir. Erkeklerde ise penis içindeki kavernöz yapılar kanla dolar ve penis irileşir.

Plato Evresi

Uyarının devam etmesiyle cinsel haz arttığından plato evresi başlar. Orgazma kadar geçen bu evrede haz iyice yoğunlaşmaktadır.

Orgazm Evresi

Kadınlarda uyarı devam ederse tekrar tekrar orgazm yaşanabilir. Orgazm ile birlikte genital bölgede ritmik kasılmalar gerçekleşir. Beyinde cinsel tatmin duyusu yaşanılır.

Çözülme Evresi (Refrakter Dönem, Rezolüsyon Evresi)

Orgazm olsun veya olmasın uyarıların gerilemesi ile birlikte çözülme evresi başlar. Cinsel organlardaki değişiklikler geriler. Erkekler de ise orgazm sonrasında “refrakter döneme” yani dinlenme aşamasına geçiş olur.

Fizyolojik çözülmenin olduğu bu dönemde beyin cinsel uyaranlara kapalıdır. Penis bir süre uyaranlara yanıt vermez. Bu süre değişkendir, yaşla birlikte artar. Orgazm sonrası kadın beyninde ise aktivite devam ettiğinden çoğul (multipl) orgazmlar yaşanabilir.

Orgazm nedir?

Orgazm; pelvik bölgede kasılmalarla birlikte hissedilen ama esasen beyinde algılanan güçlü bir haz olgusudur. Aslında bedensel bir reflekstir. İlk olarak erojen bölgelerden uyarı beyne ulaşır. Beyinden de genital organlara geri bildirim olur. Orgazm, işte bu geri dönüş sayesinde çok kısa süreli haz dolu bir an yaşanmasıdır. Bilinç açıkken kısa süreli olarak “kendinden geçme” halidir. Geçici zihin bulanıklığıdır.

Orgazm Nedir?

Araştırmalarda orgazm sırasında zihinsel aktifliği sağlayan sol beyinin devre dışı kalıp, sağ beynin aktif olduğu gösterilmiştir. Orgazmın bilinç ve farkındalığın kaybolmadan beş duyunun ötesine geçilen bir olay olduğunun kanıtı da budur.

Orgazm nasıl olunur?

Orgazm aşırı uyarılma sonucunda gerçekleşen bir fenomendir. Dokunma duyusu olmaksızın yalnızca beyinsel aktivasyonlarla dahi gerçekleşebilir. Ancak bu durum kişinin konsantrasyon kapasitesi ile yakinen ilişkilidir.

Orgazm ile birlikte vücutta hem fiziksel hem de hormonal değişiklikler olur. Fiziksel değişiklikler çok kısa süreli genital bölgedeki kasılmalardır. Erkeklerde buna ek olarak boşalma gerçekleşir. Hormonal açıdan bakıldığında ise “oksitosin” ve “endorfin” hormonları ile salgılanmaktadır.

Orgazm ve boşalma farklı kavramlardır!

Sıklıkla karıştırılan orgazm ve boşalma farklı olaylardır. Orgazm yaşanılan bir hisken, boşalma fiziksel bir olaydır. Farklı terimler olsa da tıbbi literatürde orgazm bozuklukları genel olarak boşalma problemlerini kapsar.

Erkekte orgazmla birlikte boşalma gerçekleşip meni çıkışı olur. Bu nedenle erkekte orgazm bozukluğunda erken veya geç boşalma ele alınır. Kadında ise milisaniyeler içinde genital bölgede düzensiz kasılmaların olduğu yoğun haz içeren an, orgazmdır. Kişiye göre bu kasılmaların şiddeti ve süresi değişmektedir. Kasılmalar sonucu vajina daha da genişler, boyu uzar. Sonunda rahimde de kasılmalar olur. Çok kısa süreli olan bu olayla ruhen ve bedenen rahatlama hali ortaya çıkar.

Orgazm olmanın yararları nelerdir?

Vücutta yarattığı hormonal değişiklikler ile stres, depresyon gibi durumlara fayda sağladığı belirlenmiştir. Mutluluk, rahatlama, kendine güven duygusu oluşturur. Orgazmla birlikte salınan endorfin sayesinde cinsel istekte artış olur. Sağlıklı ve istikrarlı cinsel hayat için etkisi kaçınılmazdır.

Oksitosin hormonu sayesinde çift arasında güçlü bir duygusal bağ kurulur. Bundan dolayı oksitosine ‘ Aşk hormonu’ veya ‘Bağlanma hormonu’ denilmektedir. Yarattığı hormonal denge ile orgazmın kalp krizi riskini azalttığı yönünde çalışmalar mevcuttur. Yani vücuda verdiği herhangi bir zararı yoktur. Aksine ilişkiyi güçlendirip, çiftin birbirine daha çok bağlanmasını sağlar.

Kadın orgazmı erkek orgazmından farklıdır!

Kadın orgazmı erkekten farklı olarak değişkendir. Alınan haz kişiden kişiye değişebilir. Hatta aynı kadında her ilişkide orgazm farklı hissedilebilir. İyisi-kötüsü, doğrusu-yanlışı yoktur. Verdiği haz önemli olandır. Uyaran çeşitliliğine bağlı olarak farklı farklı deneyimlenir.

Orgazma ulaşmak için ihtiyaç duydukları süre değişkendir. Bazen hızlı uyarılıp erken orgazm olabildiği gibi, daha geç uyarılıp birden çok orgazm olabilir. Genç yaşta genellikle daha uzun sürelere ihtiyaç duyar.

Orgazm olmak öğrenilen ve geliştirilebilen bir işlevdir!

Orgazm öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir işlevdir. Genç kadınlarda orgazm bozukluklarının sık görülmesinin nedeni de cinsel deneyimsizliklerdir. Deneyimledikçe kadın kendini geliştirir, unutmaz. Her ilişkide uyarıcı noktalarını keşfeder, bu sayede duyduğu hazzı artırır.

Orgazmı sağlayan en temel organ: “Klitoris”

Kadının kendi bedenini, zevk duyduğu noktaları öğrenmesi çok önemlidir. Birçok erojen noktası mevcuttur. Bunlardan en duyarlı olanı kuşkusuz “klitoris” tir. Kadınlarda orgazmı sağlayan en temel organ olan klitoris, anatomik ve fiziksel özellikleri bakımından erkekteki penisin karşılığıdır.

Farklı olarak, daha küçük ve içerisinden “üretra” adı verilen idrar kanalı geçmemektedir. Görünümü ve büyüklüğü her kadında farklıdır. Vajina girişinin hemen üstündedir. İç dudakların üst kısımda birleştiği yerde bulunmaktadır. Sadece cinsel fonksiyonu vardır, üremede etkili değildir.

Klitorisin Bölümleri

Klitoris üç bölümden oluşmaktadır: Baş, gövde ve “krus” olarak tabir edilen bacaklar. Dışarıdan görünen kısmı yalnızca başıdır. Klitorisin başı nohut büyüklüğündedir ve “glans clitoridis” olarak da bilinir. Bu bölüm en hassas ve en duyarlı yeridir. Üzeri deri ile kaplıdır.

Klitoris Bölümleri

Cinsel uyarı ile klitoris uzar ve şişer. Bunun nedeni yapısındaki kan damarlarının genişlemesidir. Klitoris başı bu sayede belirgin hale gelir ve duyarlılığı iyice artar. Kruslar ise ters V şeklinde olup vajina ön duvarına yakın komşuluktadır.

Kadınlarda en büyük cinsel organ tüm vücudu kaplayan deridir. Kulaklar, meme uçları, boyun, dirsekler ve dizler diğer hassas bölgelerdir.

Orgazm Çeşitleri

Orgazm, çeşitli fiziksel ve psikolojik cinsel uyaranlar ile beynin harekete geçmesi ve vücutta değişiklikler olmasıdır. Orgazm, her ilişkide farklı hisler uyandırabilir: “Ayakları yerden kesilir gibi, yüksekten düşme gibi, içinde bomba patlar gibi”. Bunun nedeni, uyarının beyine farklı sinir yolaklarını kullanarak gitmesidir. Kadında orgazm çeşitleri 4 grupta ele alınır:

Klitoral Orgazm

Kadınlar tarafından daha kısa süreli ve patlayıcı tarzda tarif edilen orgazmdır. Bölgesel olarak hissettiklerini ifade etmektedirler.

Vajinal Orgazm

Vajinal kasılmaların penetratif eş tarafından rahatlıkla hissedildiği orgazmdır. Haz olarak daha yoğun ve uzun süreli hissedilir. Kadınlar bunu içsel ve tüm vücutta hissedilen orgazm olarak tanımlamaktadırlar.

Anal Orgazm

Hissedilen kasılmalar vajina çevresinde değil, anal sfinkter (anüs çevresini saran büzücü kas) etrafında daha çoktur. Yoğun orgazmdan önce güçlü bir şekilde işeme ihtiyacı hissedilmektedir.

Kombo Orgazm

Vajina ve klitoris aynı anda uyarıldığında daha patlayıcı tarzda hissedilir. Bu orgazm, kadınlar tarafından tatmin edici ve tam anlamıyla boşalmanın sağlandığı şeklinde tarif edilmektedir.

Orgazm çeşitlerinden belirtilmiş olsa da esas uyarıyı beyne ulaştıran klitoristen çıkan sinyallerdir. Sadece klitoral veya vajinal yolla beklenmesi yanlıştır.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda, vajinal uyarının yoğun haz verdiği gösterilse de, orgazma ulaşmak için klitoral uyarının gerekli olduğu gösterilmiştir. Cinsel eylemin şekline göre klitoris farklı şekilde uyarılabilir.

Vajina içerisinden bası şeklinde olabileceği gibi, dışarıdan da olabilir. Vajinal orgazmın her ilişki de beklenmesi bu açıdan yanlıştır. Önemli olan yeterli uyaran varlığıdır. Bu sayede orgazm ne çeşit olursa olsun yaşanabilmektedir.

Orgazm bozuklukları neden olur?

Kadınlarda orgazm bozuklukları farklı nedenlerle olabilmektedir. Bu konu ayrı bir bölümde detaylıca ele alınmıştır.

Genital Estetik Yaptıranlar

SORU SOR

* Bilgileriniz gizli tutulmaktadır ve üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır.

DR. SÜLEYMAN ESERDAĞ TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMLER / SUNUMLAR

2017 sonrası, Doç. Dr. Süleyman Eserdağ tarafından verilen kurs, eğitim ve toplantıların bir kısmını aşağıdaki bölümlerden inceleyebilirsiniz.

Tüm Eğitimler
Merkezimiz HakkındaGenital Estetik HeraDoç. Dr. Süleyman Eserdağ
0212 225 15000312 426 85 25
Bu web sitesi, web sitemizin kalitesini artırmak için istatistikler oluşturmak amacıyla veri toplamak için tanımlama bilgileri kullanır. Aşağıdaki butonlara tıklayarak veya Çerez Politikası sayfasını ziyaret ederek çerezlerimizi kabul edebilir veya reddedebilirsiniz. Herhangi bir seçim yapılmaması durumunda varsayılan "izin yok" seçeneği geçerlidir ve reddetme kullanıcı deneyiminizi sınırlamaz.
Kabul EtReddetÇerez Politikası