HPV, açık ismiyle “Human Papilloma Virüsü”, insan papilloma virüsü cinsel yolla bulaşan bir tür DNA virüsüdür.
HPV, açık ismiyle “Human Papilloma Virüsü”, insan papilloma virüsü cinsel yolla bulaşan bir tür DNA virüsüdür. Bu zamana kadar 200’den fazla tipte HPV virüsü türü tespit edilmiş olup, bunlardan 40 kadarı genital bölgeyi tutmaktadır. Farklı HPV türlerin her birinin etkileri de farklıdır.
HPV virüslerinin büyük bir kısmı hiçbir belirti vermez, bazıları sadece siğil oluşumuna neden olurken bazıları kanserle ilişkilendirilmiştir. Günümüzde uygulanan HPV aşıları sayesinde HPV’den korunmak büyük ölçüde mümkün hale gelmiştir. Bu yazımızda “HPV nedir? HPV enfeksiyonları belirtileri, şikayetleri, tedavisi ve korunmak için önlemler” hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceksiniz.
HPV enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan ve tüm dünya genelinde çok yaygın görülen viral enfeksiyonlardır. Yapılan çalışmalarda, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim, sosyokültürel ve ekonomik düzeyinden bağımsız olarak genel anlamda kadınların %70- 80'inin yaşamları boyunca en az bir kez HPV ile enfekte oldukları gösterilmiştir. Bulaşmaların yarısı yüksek riskli HPV tipleri ile gerçekleşmektedir. Burada iyi olan; HPV virüsü bulaştıktan sonra büyük bir çoğunluğunun iki yıl içerisinde bağışıklık sistemi tarafından temizlenmesidir.
HPV belirtileri kişiden kişiye ve bulaşan HPV türüne göre değişiklik gösterir. Birçok HPV türü birçok insanda hiç belirti göstermeden zamanla bağışıklık sistemi tarafından temizlenir. Ancak belirti verdiğinde karşılaşılan en yaygın belirtiler şunlardır:
HPV genellikle cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Vajinal, anal veya oral cinsel ilişki sonrası temas ettiği mukozal yüzeylere yani vajina, penis, anüs ve ağız içine bulaş olabilmektedir. Vajinal ilişki haricinde anal ilişki, oral ilişki ve tam bir penetrasyon (birleşme) olmaksızın genital organların yalnızca birbiriyle teması sonucunda da geçebilmektedir. Geçebilmesi için cilt teması yeterlidir. Vajinal-penil seks, penil-anal seks, penil-oral seks ve vajinal-oral seks sırasında bulaşma olabilir.
Human Papilloma Virüsü (HPV) daha düşük olasılıkla; havuzdan veya ortak tuvalet, ortak eşya, jilet, havlu gibi malzemelerin kullanımıyla da bulaşabilmektedir.
Diğer taraftan siğil tedavisi uygulayan sağlık çalışanlarına, havada asılı partiküller aracılığıyla da bulaşabilmektedir.
Evet olabilir. Kızlık zarına zarar gelmeden, yalnızca genital organların birbirine sürtünme yolu ile teması da partnerden HPV bulaşması için yeterli olabilir.
Hayır tam olarak engellemez, ancak önemli bir ölçüde azaltır. HPV enfeksiyonu kapmayı engellemek için prezervatif (kondom) kullanımı çok önemlidir.
Lezbiyenlerin pek çoğu partnerleri ile dildo gibi seks oyuncakları ile cinsel ilişkilere girmektedir. Seks oyuncaklarının ortak kullanımı, farklı kişiden HPV virüsünün vajina ve servikse ulaşarak vajina ve serviks kanseri riskini arttırmaktadır. Ayrıca oral ilişkilerle veya cildin cilde temasının olduğu sevişmeler sırasında da ağız ve vulva kısımlarında HPV enfeksiyonları ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla HPV heteroseksüel kadın ve erkekler haricinde, homoseksüel kadın ve erkekler arasında da oldukça yaygındır.
HPV Enfeksiyonu için risk faktörleri genellikle cinsel ilişkilerle bağlantılıdır.
En büyük risk faktörleri:
HPV enfeksiyonu her yaş grubunda görülebilmektedir. Özellikle kadınlarda görülen rahim ağzı kanseri olarak da bilinen “serviks kanseri” başta olmak üzere vulva, vajina, anüs ve penis kanseri gibi genital kanserler, ağız ve boğazda görülen orofaringeal kanserler, genital bölge siğilleri ve deri kanserlerinin bazı türlerinin HPV ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Böyle olunca HPV’ den korunmak, enfekte olmadan önce önlemler almak daha çok önem kazanmıştır.
HPV’den korunma yolları:
Rahim ağzı kanserlerinin pek çoğu smear testi yaptırmayan hastalarda ortaya çıkmaktadır. Smear testi bu konuda “hayat kurtarıcı” bir testtir. Rahim ağzı hücrelerindeki hücresel değişimleri erken evrede göstererek kanser oluşmadan (premalign dönemde) önlemlerin alınmasını sağlar.
Smear testinde şüpheli hücresel değişikliklerin çıkması durumunda “kolposkopi” tetkiki yapılabilir. Kolposkopi tetkikinde vajina içi özel bir kamera ile büyütülür, daha sonrasında rahim ağzı dokusuna bir miktar asit sürülerek birkaç dakika beklenilir, beyazlaşan bölgelerden biyopsi alınarak patolojiye gönderilir. Çıkan sonuca göre yapılacak tedavi veya takipler konusunda hastalara bilgi verilir.
HPV tarama testleri genellikle rahim ağzı bölgesinden alınan “servical swab” (rahim ağzı sürüntüsü) tetkiki ile olmaktadır. Alınan sürüntü PCR adını verdiğimiz genetik testte virüsün DNA’sına bakılarak kesin tanı koydurucudur.
20’li yaşlarda alınan HPV enfeksiyonlarının çoğu kendiliğinden vücuttan atılacağı için HPV testinin 30 yaşından sonra yapılması daha uygundur. HPV testi smear testinde ASCUS sonucu çıkan kadınlarda yapılacağı gibi, kendinden şüphelenen her kadına uygulanabilen bir tanı koydurucu testtir. Test sonucunda hem HPV’nin var olup olmadığı hem de varsa hangi tiplerinin olduğu açığa çıkacaktır. Sonuçlar genelde bir hafta içinde çıkmaktadır.
Vajina içine yerleştirilen “spekulum” adını verdiğimiz alet ile rahim ağzı görünür hale getirildikten sonra, ince bir smear fırçası yardımyla rahim ağzından alınan sürüntü bir sıvı içeren kapla laboratuara gönderilir. Şüpheli cinsel ilişki yaşayanlarda HPV testi ile birlikte kandan ve yine rahim ağzından alınan sürüntü ile farklı cinsel hastalıklar da taranabilir. Bir dakikayı alan tüm bu işlemler oldukça kolay, zahmetsiz ve ağrısızdır.
HPV en sıklıkla genital bölgeyi tutar. Rahim ağzı, vajina, vestibulum bölgesi (vajina girişi),anüs çevresi, rektum (barsağın son kısmı),ağız içi, yutak bölgesi, soluk borusu sıkça tutulan bölgelerdir. Bu tüm bölgelerde siğiller ve yüksek riskli HPV tipi tutulumu ile kanser risklerini arttırırlar.
Genital bölgedeki siğiller bazı kişilerde hızla yayılarak ciddi anlamda psikolojik problemlere, partner ilişkilerine ve evlilik problemlerine yol açabilmektedir.
Genital siğiller genelde siyah veya kahverengi renkte, tek tek veya küme şeklinde lezyonlar şeklinde vücudun farklı bölgelerine yerleşebilirler.
Tek tek siğiller et benine benzer şekilde, ancak yapı olarak daha serttir. En sık yerleşim alanları vajina ve vulvayı içeren genital bölge ve anüs çevresidir.
Küme şeklindeki genital siğillere ise “kondilom”, “kondiloma” veya “condyloma accumunata” gibi isimler verilmektedir. Yapı olarak karımalara benzerler.
Anogenital siğiller erkeklerde de benzer şekillerde penis derisinde, kasıklarda, torbalarda, anüs çevresinde ve uyluk iç kısımlarında yerleşebilirler.
Hayır genital siğiller kişinin hem kendisinde yayılarak hem de partnere bulaşarak daha çok kozmetik bir problem oluştururlar, kanser yapmazlar veya kanserleşmezler.
Genital siğiller farklı şekillerde tedavi edilebilir:
Lazerle siğil tedavisi hastalar açısından en rahat, en ağrısız, iz bırakmayan ve en etkili tedavi şekli olarak kabul edilmektedir. Yukarıdaki genital siğil tedavisi Mona Lisa Touch Lazer ile yapılmaktadır.
Siğillerin erken dönemde yayılmadan tedavi edilmesi önemlidir. Diğer taraftan tedavi edilen siğiller immün sistemi az çalışan kişilerde haftalar, aylar veya yıllar sonra yeniden ortaya çıkma riski de vardır. Bu nedenle siğil tedavisi ile birlikte immün sistemi güçlendirici tedaviler de önerilmektedir.
İstatistiki Veriler
Halk arasında “rahim ağzı kanseri” olarak bilinen “serviks kanseri” yapılan çalışmalara göre, tüm dünya genelinde kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türüdür. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 630.000 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konmaktadır. Bu oran tüm kanserlerin yaklaşık %5’idir. Tüm bu istatistiki veriler durumun ciddiyetini gözler önüne sermektedir.
Rahim ağzı kanseri için en büyük risk faktörü HPV enfeksiyonudur. HPV enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu asemptomatiktir, yani hiçbir belirti vermez. Enfeksiyonların %90’nından fazlası 2 yıl içerisinde kendiliğinden bağışıklık sistemi tarafından yok edilebilmektedir. Bununla birlikte yüksek riskli grupta yer alan HPV tip 16 ve 18, serviks kanserinin %50’sinden sorumludur. Rahim ağzı kanseri olgularının ise %99’unda HPV virüsü izlenmektedir.
HPV aşıları HPV enfeksiyonlarına bağlı etkilerinin önlenmesi, smear testi ise kanser oluşmadan, pre-kanseröz evrede rahim ağzı kanserlerinin yakalanarak tedavi edilmesi için son derece önemlidir. Böylelikle serviks kanserleri oluşmadan önüne geçilebilir.
HPV daha sıklıkla iç organların yüzeylerini kaplayan ince ve düz bir tabaka olan “squamöz hücreleri” tutarak “squamöz hücreli kanserlere” yol açmaktadır. Bazı durumlarda rahim ağzındaki glanduler hücreleri de tutarak “adenokarsinoma” adı verilen kanser türüne neden olabilir.
HPV kapıldıktan hemen sonra kanser yapmaz. Alınan HPV tipi yüksek riskli grupta da olsa dahi büyük bir olasılıkla vücut tarafından yok edilecektir. Ancak yok edilemezse HPV’nin vücutta kanser yapma süresi oldukça uzundur ve bu süre 5 ile 15 yılı bulabilir. Rahim ağzı kanserleri gelişmeden önceki safhalarda, yani “hiperplazi” ve “displazi” evlerinde yakalandığı takdirde basit medikal tedavilerle kanserin önüne geçilebilir.
Rahim ağzı kanserleri PAP smear testi ve gerekli durumlarda koloposkopi tetkiki sırasında alınan biyopsiler sayesinde çok erken safhalarda tespit edilebilmekte ve kanser cerrahisine gerek kalmaksızın basit tıbbi işlemlerle rahatlıkla tedavi edilebilmektedir.
Serviks kanseri için birçok risk faktörü tanılanmıştır; fakat, en büyük risk faktörü HPV enfeksiyonunun varlığıdır. Serviks kanseri için diğer risk faktörleri:
Rahim ağzı (serviks) kanseri erken dönemlerde genellikle herhangi hiçbir belirti vermez. İlerleyen hastalık durumunda serviks kanserinde görülen bazı belirtiler şunlardır:
Rahim ağzı kanserlerinin %99’unda görülen HPV enfeksiyonundan korunmayı sağlayan HPV aşısı, HPV enfeksiyonuna bağlı görülen serviks kanserinden de dolaylı olarak koruma sağladığı için halk arasında “rahim ağzı kanseri aşısı” olarak da bilinmektedir.
Serviks Kanserinden korunma, erken teşhis ve tedavi şansı için alınabilecek üç önemli önlem:
Smear tetkikleri daha çok rahim ağzı kanserlerini ve kanser öncesi lezyonlarını taramak için kullanılmaktadır. Bazı hekimler tarafından anal bölgedeki kanser öncesi lezyonları taramak için de yapılabilmektedir. Boğaz kanserleri, penis kanseri ve vajinal kanserleri taramak için günümüzde standart testler yoktur.
Günümüzde jinekolog muayenelerinde sıkça yapılan PAP smear testleri, HPV testi, kolposkopi tetkiki ve HPV aşıları sayesinde HPV enfeksiyonlarının kansere yol açmadan önünü kesmek mümkün hale gelmiştir. Bu yüzden düzenli jinekolog muayenelerinizi ve rutin testlerinizi aksatmayınız.
2017 sonrası, Doç. Dr. Süleyman Eserdağ tarafından verilen kurs, eğitim ve toplantıların bir kısmını aşağıdaki bölümlerden inceleyebilirsiniz.
Genital Estetik Yaptıranlar
Öncelikle Süleyman beye ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Sürecin en başından beri gerek sakin tavrı gerek bilgisiyle endişelerimi yatıştırmakta yardımcı oldu. Uzun süredir problemini yaşadığım durumun bu kadar hızlı ve acısız olduğunu bilmek beni çok mutlu etti. Güzel ve hafif bir ameliyattı. Sohbet eşiliğinde....
Çok uzun süredir korktuğum için kaçtığım bir operasyondu fakat görüntünün rahatsızlığından daha fazla katlanamacağıma karar vererek 3 farklı doktor sonrası bu işin Ferrari'si Süleyman bey dedikleri için son kez kendisi ile görüşerek ameliyat olmaya karar verdim. Oldukça rahat ilerledik, çalışanlar gayet ilgili ve güleryüzlüyd...
Hera Klinik'te yaşadığım bu tedavi sürecinden çok memnun kaldım. Başlarda çok çekiniyordum, ancak Süleyman hocam ve ekibi beni çok rahat hissetirdi. Kliniğin ameliyat ortamı hastayı rahat hissettiren bir ortam ve çok güzel müzikler çalıyor. Ameliyat sonrasında dinlediğim odada, uyuğum yastıkta kendimi evimde gibi hissettim. T...
27 Nisan 2023 Diş Hekiminden size; 25 yaşımdayım. Ergenlik dönemimden beri genital bölgemdeki asimetri ve hipertrafi beni oldukça fazla rahatsız etmekteydi. Dar kıyafetler giymekten, bikini mayo giymekten her zaman kaçınırdım. Uzun süren araştırmalarım ve muayenelerim sonucunda Süleyman Bey'in tanıma fırsatı buldum. Öncelikl...
Labioplasti ameliyatı oldum ve ameliyat süreci çok rahat ve istediğim gibi geçti bu yüzden çok memnun kaldım. Dr. Süleyman Eserdağ ve Ayla hanım işlerinde oldukça başarılı ve sıcak kanlı insanlar operasyon sürecinde yardımcı oldukları için herkese teşekkür ederim....
Nerden nasıl başlasam bilemiyorum ben Hera klinik ve Süleyman hocamı internetten buldum biraz geç oldu ama doğru adresi acı tecrübelerle buldum. Daha önce yanlış adreslerde yanlış hekimlerle acılar yaşıdım psikolojim bozuldu eşim ile aram bozuldu ama Allahın izni ile Süleyman hocamı ve ekibini buldum dönüm noktam yeniden başl...
27.07.2021 tarihinde Hera Klinikte Labioplasti operasyonu geçirdim. Başta Süleyman Hoca olmak üzere tüm ekibe ilgi ve alakadan dolayı çok teşekkür ederim. Oldukça rahat ve güven veren bir ortamda gerçekleşti operasyonum. İşinde iyi ve güler yüzlü bir ekip tarafından bu işlemi gerçekleştirdikleri için çok mutluyum. Süleyman Ho...
Güler yüzlü ekibi ve ilgili olmaları ile her adımda rahatlıkla güvenle tavsiye edebileceğim bir klinik. Süleyman hocanın ilgisi ve güven veren konuşmaları ayrıca insana güven veriyor işinin uzmanı ve kesinlikle hiç şüphe etmeden gelebilirsiniz....
Sevgili Hera Ekibi, Başından beri güleryüzlü yaklaşımınız ve süreç boyunca titiz çalışmanız, harika ağırlama şeklinizde gösterdiğiniz hassasiyet dolayısıyla teşekkür ederim....
Merhaba Hera Klinik Ailesi Sorunumu hiç kimseyle paylaşamıyordum. İnternetten Hera Klinik sitesine denk geldim hemen aradım o kadar rahatlatıcı bir konuşma sonrası hemen Ankara'ya geldim. Hera Klinik Ailesi ile sanki yıllardır tanışıyordum. Beni o kadar rahatlattılar ki açıklamaları olsun utanılacak bir şey olmadığını rahats...
Mükemmel Hera ailesine; Yıllardır düşündüğüm ama bir türlü cesaret edemediğim iç dudak küçültme ameliyatını bir cesaret Süleyman Hocama gelerek oldum. İlk cesareti muayene olmaya ilk görüşmeye geldiğimde sıcacık karşılaması ile Kübra Hoca ve Süleyman Hoca verdiler zaten. Muayene ayrıntılar herşey konuşuldu. Bir ay beklemek z...
Merhabalar; Ben eski hastalardanım. Daha öncelerde rahim daraltma yaptırdım çok memnun kaldım. Belli zaman sonra 7 yıl kadar ondan sonrada idrar kaçırma gibi bi şikayetim oldu. Süleyman hoca başta olmak üzere Ceren hanım, Tuğba hanım burda ofislerinde çok güzel ağırladılar. Güler yüzlü arkadaşlar, pozitif enerji yayılmasına...
Senelerdir aklımda olan ve bir hafta önce kesin olarak karar verdiğim operayonumdan (labioplasti) yaklaşık 2 saat öncesinde çıktım ve şuan klinikten ayrılıyorum. Gerek güler yüzleri gerek destekleri için başta doktorum Ceren Hanım olmak üzere tüm personele sonsuz teşekkürler. Şu an çok mutluyum ve yürüyerek eve gidecek olmam ...
Öncelikle dokyorum Süleyman beye çok teşekkür ederim. Ekibi ile beraber ağrısız bir ameliyat oldum, benimle ameliyat sırasında, sanki bende o ailenin içinde gibi sohbetlerle karşılaştım. Mükemmel bir çalışma ortamı. Doktor bey ve ekibine sonsuz minnettarlarımı söylemek isterim....
Uzun süredir Labioplasti ameliyatı olmak istiyordum ancak cesaret edememiştim. Araştırmalarım sonucu Süleyman beyi buldum. Hastalarının yazdığı "ertelediğime pişmanım" çümleleri beni cesaretlendirdi. Umarım bende vesile olurum operasyon olmaya korkan biri okuyorsa :) Korkulacak gerçekten hiç bir şey yok. Labioplati ameliyatım...